Nyheter från Orebromissionsskola.se http://www.orebromissionsskola.se Nyheter från Orebromissionsskola.se sv-se © 2011 Örebromissionsskola missionsskolan@efk.se missionsskolan@efk.se Thu, 10 Feb 2011 14:50:00 +0100 Thu, 10 Feb 2011 14:50:00 +0100 http://www.rssboard.org/rss-specification 1 Nyheter från Orebromissionsskola.se http://orebromissionsskola.unity.se/rss/logo.gif http://orebromissionsskola.unity.se Senaste nyheterna från orebromissionsskola.se <![CDATA[Nyhet - exegetisk-språklig kandidatutbildning]]> Tue, 01 Apr 2014 03:13:00 +0200

Inför höstterminen 2014 lanserar vi en variant av vårt treåriga teologiska kandidatprogram med särskild inriktning på bibliska språk.

Alltsedan starten 1908 har de bibliska grundspråken hebreiska och grekiska utgjort en viktig del i Örebro Missionsskolas längre utbildningar. Paul Ongman, son till skolans grundare John Ongman, var den förste som undervisade i de bibliska grundspråken på Örebro Missionsskola.

På senare tid har en livlig debatt om de bibliska språkens ställning i bl a utbildningen av präster rasat. Det finns en oro för att teologer med alltför grunda kunskaper i de bibliska språken utexamineras, vilket bl a skulle kunna få till följd att kompetens för framtida svenska bibelöversättningar saknas.

- Vi känner ett stort ansvar för att pastorer och teologer som utbildas på Örebro Missionsskola får möjlighet till fördjupning i framför allt hebreiska och grekiska, säger Owe Anbäcken, t.f. rektor. Därför har vi valt att inte bara undervisa om de bibliska grundspråken, utan även på dem.

I det nya kandidatprogrammet kommer därför all undervisning i gammaltestamentlig bibelvetenskap att ske på hebreiska och allt som relaterar till Nya testamentet på grekiska. Det finns också möjlighet att välja ett spår med extra kurser i systematisk teologi, där undervisningen då sker på latin.

Lärarna på Örebro Missionsskola är naturligt nog mycket entusiastiska inför det nya programmet.

- λέγομεν τούτους τους λόγους ἐν σκώμματος μέρει , säger Tommy Wasserman, docent i Nya testamentets exegetik, med ett leende.

Han får medhåll av kollegan Lennart Boström, som undervisar i Gamla testamentet: אל תקחו משפט זה ברצינות

- Vi ser också framför oss hur detta initiativ kan stärka den kristna enheten, avslutar Owe Anbäcken. Genom att språkligt sett närma oss källorna kan bruket av latin, grekiska och hebreiska föra oss närmare såväl katolska och grekisk-ortodoxa kyrkor som kristendomens judiska rötter. Sista ansökningsdag för det språkliga kandidatprogrammet är tisdagen 1 april.

]]>
<![CDATA[Fler medverkande till Sommarakademin]]> Tue, 01 Apr 2014 22:17:00 +0200

I augusti är Christopher Jamison huvudtalare på Sommarakademin på Örebro Missionsskola. Jamison har arbetat med andlig vägledning i många år och blivit känd över stora delar av världen via BBC:s omtalade TV-dokumentärserie Klostret. Den följer fem vanliga brittiska män på en 40-dagarsretreat som leds av Jamison och hans medbröder på ett benediktinkloster i England. 2010 gjorde han också BBC-dokumentären Den stora tystnaden som följer vad som sker med en rad sekulariserade kvinnor och män som går in i tyst retreat. Jamison är en lysande talare och författare som bl a finns publicerad med två böcker på Libris förlag.

På sommarakademin medverkar också Greger Andersson, lärare i Gamla testamentet vid Örebro Teologiska Högskola, Soheila Fors, verksamhetsledare vid Téhuset i Karlskoga, föreläsare vars livsberättelse i boken Kärleken blev mitt vapen berört många människor, Mikael Tellbe, lärare i Nya testamentet vid Örebro Teologiska Högskola, Gudrun Bonnedal, tidigare missionär i Nepal, Josef Bergdahl, lärare i kyrkohistoria och spiritualitet vid Örebro Teologiska Högskola, Åsa Molin, författare, krönikör och lärare vid Örebro Teologiska Högskola, med flera.

Ett komplett program kommer inom kort. Observera att vi detta år har flyttat fram sommarakademin till vecka 33, torsdagen den 14 till lördagen den 16 augusti. Arrangemanget genomförs i samverkan med tidningen Dagen och Libris förlag.

]]>
<![CDATA[Glad Påsk!]]> Thu, 10 Apr 2014 15:48:00 +0200

Örebro Missionsskola är stängd över påskhelgen, från skärtorsdagen t o m annandagen. Måndag till onsdag i påskveckan (14-16/4) är skolan öppen 9.00 - 16.00.

Nu är det dags att söka till höstterminen 2014! Vi erbjuder både längre teologiska program och kortare kurser, flera på distans. Glöm inte att skicka in din ansökan senast 15 april!

]]>
<![CDATA[Förlängd ansökningstid]]> Wed, 16 Apr 2014 14:21:00 +0200

Du kan fortfarande söka en utbildning vid Örebro Missionsskola till hösten! Ansökningstiden är förlängd till 30 april för alla våra teologiska program. Ansökningshandlingar hittar du här. Välkommen med din ansökan!

]]>